Rímskokatolícka Cirkev, farnosť sv. Mikuláša

Spomienka na Fridricha Kolaroviča

13.12.2021 08:42

     Pán Kolarovič sa  narodil 23.augusta 1920 vo Veľkých Kostoľanoch, veľmi skoro osirel (mamička mu zomrela, keď mal tri roky). Jeho nová mamička mala zmysel pre jeho nadanie a súhlasila, aby študoval.

     Tak sa z malého chlapca stal  študent Učiteľského ústavu v Bratislave, kde sa naučil hrať na husliach, klavíri a organe.

     Ako pedagóg pôsobil v Lužiankach pri Nitre, v Ludaniciach pri Topoľčanoch, kde pôsobil aj ako organista. Neskôr pracoval ako riaditeľ školy v Bernolákove, ako učiteľ v Novej Dedinke.

     Bývalí žiaci z Ludaníc  ho často navštevovali, aby mu zablahoželali k významným životným jubileám, aby mu poďakovali za jeho nádherný prístup k žiakom. Všade, kde pán Kolarovič pôsobil ako učiteľ, zakladal detské spevácke zbory, režíroval divadelné hry, učil deti hrať na akordeóne. Svojím láskavým prístupom si dokázal získať aj tých najväčších nezbedníkov.

     Pán Kolarovič bol 30 rokov členom Speváckeho zboru slovenských učiteľov. 20 rokov viedol Ženský spevácky zbor Limbora pri MO Matice slovenskej v Senci. 30 rokov pôsobil ako organista v Kostole sv. Mikuláša v Senci.

      So svojou manželkou vychoval 7 detí, z ktorých syn Peter bol tajne vysvätený v čase komunizmu  za  kňaza v reholi dominikánov. Pre aktívnu náboženskú činnosť ho odvliekla tajná polícia na psychiatrické liečenie, kde mu podlomili zdravie a veľmi skoro zomrel.

    Pán Kolarovič  prežil vo svojom živote veľa krásnych ale i ťažkých chvíľ, no žiaden politický systém  alebo tragédia ho nezlomili.

     Hoci už v poslednom roku života nevládal robiť organistu, často si hrával na syntetizátore svoju obľúbenú pieseň Ó, Mária bolestivá, naša ochrana.

     Bol vzorom  pre organistov, pedagógov i kultúrnych pracovníkov v Matici slovenskej. Za  svoju prácu v oblasti kultúry dostal niekoľko ocenení:

Zlatú cenu Matice slovenskej a Bulu kráľa Svätopluka v roku 2014,

v tom istom roku získal Certifikát Slovenský rekord  -najstarší  aktívny organista,

Cenu mesta Senec v roku2017.

A v roku 2020 Ocenenie Bratislavského samosprávneho kraja - za prínos do kultúry.

O jeho živote bol nakrútený film Organ v nebi, ktorý si môžete pozrieť na YouTube na internete.

Ďakujeme Pánu Bohu, že nám daroval  tak skvelého pána organistu, múdreho a láskavého človeka, nadšeného šíriteľa cyrilo-metodskej tradície v našej kultúre. Dnes iste hrá na organe v nebi. Nech odpočíva v pokoji.

                                                                  Helena Čajková

 


 

Rímskokatolícka farnosť sv. Mikuláša v Senci © 2012-2023 Všetky práva vyhradené.

Created by JuVi, titulné foto Gabriel Szakál